В първия ден от нейното приложение 755 българи са се ваксинирали с

...
В първия ден от нейното приложение 755 българи са се ваксинирали с
Коментари Харесай

755 ваксинирани с новата ваксина срещу COVID-19 в първия ден


В първия ден от нейното приложение 7 55  българи са  се ваксинирали с новата ваксина против COVID-19.  Ваксината е ориентирана против подвариант XBB 1.5 на Омикрон .

До момента от нея са доставени 100 800 дози и те към този момент са разпраделени в Регионалните здравни инспекции.

Имунизираните през днешния ден лица са на възраст от 13 до 94 година, като най-вече са ваксинираните във възрастовата група 70-79 година - общо 287 души.

От ваксиниралите се 405 са мъже, а 350 са дами. По области най-вече са приложените ваксини в София - 301, в Пловдив - 113 и във Варна - 93.

41 души са се ваксинирали за първи път. 

Новите ваксини са предопределени за имунизация на лица над 12-годишна възраст . В страната са налични и 9 600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст , а на следващия ден следва доставката на 4 800 дози за деца сред 5 и 11 година Те ще се ползват от идната седмица.

Новите ваксини против COVID-19 се ползват при персоналните лекари, в РЗИ и в избрани за задачата лечебни заведения. Пълен лист по области, можете да откриете

От Министерство на здравеопазването показват, че имунизацията е мощно целесъобразна за лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични болести (напр. диабет, сърдечни болести, белодробни болести и др.), без значение от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), включително имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; консуматори и личен състав на обществени институции.

Актуална информация за имунизациите ще се разгласява и на. На него може да се насочат и запитвания към специалистите на Министерство на здравеопазването посредством формата за въпроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР